Arkitekten Lars Bryde - varför husen ser ut som de gör.

I början av 1980-talet var intresset för att bygga energieffektiva hus mycket stort. Det är precis som idag. Fast på den tiden handlade det i första hand om att spara pengar och inte så mycket om att spara "miljö". Oljekrisen i början av 70-talet utgjorde en brutal väckarklocka. Tidigare hade isolering varit dyrare än olja och många av husen byggda på 60-talets slösade, och slösar än i dag, värme och energi.  Byggforskningsrådet bestämde sig därför för att bygga sex stycken "experimenthus" där man kunde prova olika metoder för att spara energi.  I dag hittar man ofta referenser till detta banbrytande "stockholmsprojekt" i facktidskrifter om byggnadskonstruktion. Uppdraget att konstruera husen i detta viktiga projekt gick till arkitekten Lars Bryde.

Lars Bryde, född 1918 och examinerad som arkitekt från Kungliga tekniska högskolan 1945, hade då några hektiska årtionden bakom sig. Totalansvar för Rågsved centrum, hus på Kampementsgatan (Östermalm), Bohusgatan (Södermalm), Östgötagatan (Södermalm), Renstiernas gata, hus i Gröndal och Enskede. Därtill S:t Lars kyrka i Enköping och S:t Eriks katolska skola på Kungsholmen. Projekten överlappar varandra och det är svårt att så här i efterhand begripa hur han hann med.

bok.jpgBland alla dessa olika byggprojekt finns också stora delar av bebyggelsen i Akalla. Kanske mest uppmärksammade är de tre storgårdskvarteren norr om Sibeliusgången. Husen ligger i kvadrater med en grönskade innergård i mitten. De lägre husen - som till exempel Nystadens radhus - ligger in mot innergårdarna. Det är också dessa som oftast får illustrera området - och arkitekten - i olika böcker om arkitekturen i Stockholm.